lunes, 13 de enero de 2014

3r comentari avaluable: On són els límits?


L'estiu és propens a la realització de la major part d’aventures. Molts ens dediquem a fer esports de natura, al mar o a terra, però cada vegada més n’hi ha que es dediquen a superar reptes, a activitats d’aventura cada vegada més difícils. Explico sovint que si una entitat organitza una sortida oberta a tothom d’una distància de 15 km, de forma que sigui a l’abast de tots els nivells, l’afluència serà mediocre, petita. En canvi si l’acte consisteix en una sortida a muntanya amb distàncies superiors a la marató, arribant a 100 km, o si l’acte combina la cursa de muntanya amb 160 km de bicicleta amb 3.000 metres de desnivell i 3.000 metres de natació o dues hores de submarinisme, o el vol amb parapent de 20 km… llavors l’afluència serà massiva.
Aquest moviment social em té astorat. Quan veig un jove córrer en un sender de muntanya sempre em ve al cap que ja el voldré veure quan tingui la meva edat, com seran les seves articulacions, genolls i malucs, quan tingui més de cinquanta anys.
Estem dissenyant una societat on els referents provenen tots de superar reptes. La comparació més senzilla és entre la sardana i els castellers. Si els sardanistes no es proposen nous reptes per batre tenen els dies comptats, al contrari dels castellers, on cada dia vencen nous castells amb més base i més altura, oportunament enregistrats pels mitjans de comunicació. Heus aquí la combinació, repte i difusió audiovisual.
A base d’anar combinant reptes difosos arreu, a poc a poc es va fent convergir l’esport amb el circ i l’accident amb el suïcidi. El muntanyisme té uns 130 anys d’història i en tots ells ha estat una activitat d’equip on el treball conjunt s’ha dirigit a conquerir l’objectiu amb la màxima seguretat dels seus components. El senderisme, l’alpinisme, l’escalada, el barranquisme, l’esquí, paracaigudisme, el parapent…tots aquests esports s’han desenvolupat tenint com a primer ordre la seguretat de qui practica l’activitat. És cert que en molts esports d’elit sempre hi ha un moment límit que només se supera per fortalesa mental, moment on sovint es posa en risc la vida de qui el practica. Trobarem exemples d’això a cabassos, per exemple en totes les expedicions a l’Himàlaia, recordant en Xevi Gomez de Girona, recentment desaparegut amb dos companys més després de coronar el Gasherbrum G1 al Pakistan. Cada any tenim exemples com aquest i jo mateix tinc records de moments crítics en la meva història muntanyenca. És en base a aquesta experiència que sé que els joves sempre volen fer més, anar enllà i, just per això, cal fomentar la seguretat en la formació de base. Abans els nens i joves feien l’aprenentatge en els clubs de muntanya, on podien agafar les bones pràctiques evolucionant amb adults més experimentats. Ara l’autoaprenentatge és la norma dels joves al que s’hi suma la confecció d’objectius cada vegada més arriscats, al límit de tot.
És aquí on falla el sistema: la difusió mediàtica d’aquests reptes és l’entrada a una espiral diabòlica que fa que cada vegada el repte sigui més fort, cosa que posa en perill la vida del practicant. Però el que és més preocupant és que la difusió atrapa molts joves a seguir les passes dels seus referents.
Des del 26 de juliol han perdut la vida en la pràctica del wingfly, l’home ocell, un alemany, un polonès, un britànic, dos francesos, el paracaigudista que va obrir els jocs olímpics de Londres, i ara Álvaro Bultó. Només la visió del pas d’aquell home ocell pel forat a la roca a Montserrat és suficient per veure que ens movem a la ratlla del límit entre el repte i el suïcidi.
Aquesta setmana també hem pogut veure com Kilian Jornet superava l’ascens i el descens del Cerví en menys de tres hores, fent gala d’una forma física impressionant però també de noves formes de practicar la muntanya. Una muntanya de 4.478 metres és un lloc al qual se li ha de tenir respecte, on el temps pot canviar ràpidament i esdevenir un infern. És clar, si es decideix pujar i baixar amb molt poc temps, el factor climatològic queda al marge. Però per fer això Kilian Jornet inventa una nova forma de fer muntanyisme, amb pantalons curts, amb sabata baixa, amb una ronyonera per posar-hi quatre barretes energètiques i un glop d’aigua, i baixant pels pendents de neu deixant-se lliscar com si esquiés. Fa just tot el que diríem a un jove que no ha de fer. I no només ho fa (allà ell amb el seu futur) sinó que es filma en directe i se’n fa una difusió global.
Conec joves que només tenen al cap imitar Kilian Jornet. Algun el veig córrer quan surto a muntanya, d’altres els ?segueixo per les xarxes socials i em fan patir quan van a esquiar per baixar canals ja que sé que el risc té un component de probabilitat que augmenta a mesura que s’insisteix en ell. Els humans no som perfectes i una fallada és una possibilitat. A mesura que s’insisteix en aquesta possibilitat s’augmenta el risc. I a força d’anar fent difusió d’aquests referents augmentem el nombre de practicants i el de potencials accidents.
Havia estat un seguidor de Kilian Jornet per les seves gestes fins que s’ha dedicat a fer-les públiques mediàticament. Ara em quedo amb els meus referents de sempre, amb els Anglada i Pons, precursors de l’alta muntanya des de la humilitat i la constància de tota una vida dedicada al muntanyisme i que ja a l’any 1962 van pujar la cara nord de l’Eiger.



36 comentarios:

  1. Jo penso que aquestes persones que fan esports i activitats d'aventura cada vegada més difícils i amb més reptes no són conscients de la gran possibilitats d'accidents que poden patir. D'aquesta manera posen en perill la seva vida.
    Jo no dic que hagin de deixar de practicar aquests esports, però crec que seria necessari augmentar-ne les mesures de seguretat pel que fa a indumentària i altres aspectes. També crec que cal donar un bon exemple a tots aquells joves que volen practicar algun esport de risc, perquè poden imitar l'estil d'alguns esportistes inadequat i perillós per ells, la seva salut i la seva vida.

    ResponderEliminar
  2. Jo crec que els vídeos han estat prou bé, perquè requereixen molt d'esforç, valentía i posar ganes per aconseguir els teus objectius. També m'ha agradat molt poguer llegir l'article a classe, perquè estem tots junts i podem opinar davant de la classe. Això de que cada día fagin uns quants metres per escalar fins a dalt del tot, és impressionant, però quan es cauen alguns me espantat molt. La vritat és que és (trobo jo),una mica inhumà escalar tants quilòmetres, perquè et canses, però també és d'intel·ligents no portar casi res d'aigua i menjar, i sabent com és la muntanya, beure de qualsevol rierol o alguns fruits. Aquest article m'ha agradat bastant.

    ResponderEliminar
  3. Jo crec que els límits són on tu mateix te'ls poses, perquè només tu has de ser capaç i conscient del que pots arribar a fer amb les teves capacitats. Jo, personalment, no faria esports de risc perquè no em van gaire, a més quan els fas, a vegades, fas que les persones que t'envolten, pateixin per la teva salut.

    ResponderEliminar
  4. estant d'acord em el que diu l'article, però personalment crec que tot esser huma vol arribar fins els limits a donaro tot per el que realment desitja, hi ha persones que o fan per diners pero d'altres o fan per trobar el seu punt el seu limit i no crec que an aquet cas sigui un especte negatiu.
    pero una cosa es fer algu perque realment t'agrda perque estimas l' esport que prectiques i doneries tot per aquell esport , i l'altre es nomes pensar en el trofeu la recompensa en guanya per mi aixo no es un esportista ni una persona em sentiments , crec que l'esport pot arribar mes lluny que els diners que una recompensa que a la fama , l'esport pot arribar a ser la vida de una persona un sentiment que et crea cada dia vulguer practicar aquell esport sense necesitat de crear espectadors ni crear atencio.
    penso que estem a una societat on poques persones demostran que l'esport arriba mes lluny que la fama, els diners i a la soperacio cada vegada de una nova meta , avegades les coses no san de soperar simplement les as de sentir.
    em arribat a un punt en que la societat posa els diners i la fama per davant de la seva propia vida, per mi aixo es accesiu.
    un esportista de veritat no ho faria aixo , no en som concients dels perills que tenim fins que no els vivim , potser aixi es l'esser huma quant ens falta algu o perdem algu despres volem tira enradera pero primer o em de viure per despres trobaro a faltar o vulguer tornar el passat.

    ResponderEliminar
  5. Tenir ganes de superar-se a si mateix, està molt bé, però hi ha gent que ho porta fins al límit, des de escalar les muntanyes sense estar agafats amb res, només amb les mans i l'ajuda dels peus, fins a corre per una muntanya que està nevada.
    Aquesta gent, no te por als perills de la vida, al contrari, s'enfronten a ells.
    Moltes persones fen aquest tipus d'esports d'alt risc han perdut la vida, però ells nomès intentaven suparar-se, viure el seu dia a dia amb normalitat fent el que els hi agrada, coses que molta gent no s'atraviria a fer, per això els fa tant importants.
    Aquestes persones, serveixen de model a seguir per a molta gent, com diu a l'escrit, hi ha gent que intenta ser com en Kilian Jornet, i que poser d'aquí a uns anys diran que gracies al seu "idol" están on están hi han aconseguit arribar fins on han pogut.
    Però un mínim error et pot canviar la vida en un instant com es el cas de Michael Schumacher. Sempre ens han advertit que no podem esquiar fora pistes, però tot i això hi ha gent que no en fa cas.
    Un altre exemple és el Dakar 2014, on les etapes són duríssimes i es posa al límit a la persona, tan fisicament com mentalment.

    ResponderEliminar
  6. Jo penso que els límits no existeixen, però pot ser que cada persona es posi un máxim a si mateix per seguir sempre endevant, i els límits poden ser diferents per cadascú, perquè cada persona els mira amb un punt de vista diferent que el dels altres.

    ResponderEliminar
  7. La meva opinió, es que impressiona veure com es practica aquet esport ja que no porten cap mena de seguretat i si cauen ja no hi ha res a fer, per que caurien de molta altura.
    Però d’altra banda en el vídeo s’aprecia l’esforç i el coratge es necessita per practicar aquet esport, la primera idea principal que ens dona el vídeo es l’anima de superació que tenen totes aquelles persones.
    Intento imaginar lo que deuen sentir aquelles persones al arribar cim suposo que tenen que tenir una gran satisfacció després d’un llarg camí i un gran esforç.
    Penso que es un esport perillós però a l’hora es un esport gratificant.
    Com a reflexió aquet vídeo t’ensenya que no hi ha límits i que amb esforç pots aconseguir grans resultats .

    ResponderEliminar
  8. Els limits se'ls posa un mateix, però hi ha gent que dificilment te limits com per exemple en Killian Jornet, jo crec que aquesta gent no és concient del risc que pot arribar a comportar fer això. Per això cada persona te limits diferents depen de la seva capacitat de força i si sap que està suficientment preparat com per poder arribar a aconseguir-ho.

    ResponderEliminar
  9. Jo crec que sempre està bé a la vida arriscar-se i provar coses noves, sempre i quan ho facis amb la seguretat i mètodes adequats i sobretot en quan a l’esport has d’estar preparat físicament, per fer allò que tu vols, perquè sinó malament rai, ja que no només acabes destrossat en aquell moment del gran esforç físic que has fet, sinó que si ho fas molt sovint i fas patir el teu cos al llarg del temps això acaba passant factura.
    Personalment crec, que la gent pot fer amb la seva vida el que vulgui, perquè és la seva vida, no la dels altres, i que si aquests volen anar a escalar una muntanya de 3.000 metres d’altura o més, córrer una marató, tirar-se d’un avió entre d’altres coses, ningú els hi pot prohibir perquè al fi i al cap, ells són els que decideixen en quan a si mateixos, però això sí, s’ha de ser conscient del que s’està fent en tot moment, perquè potser quan un s’adona del que fa, ja és massa tard per a rectificar.

    Mireia Collet Ginesta

    ResponderEliminar
  10. Crec que els límits els posem cada un de nosaltres. Sempre em sentit alguna vegada o em dit alguna vegada el: "Jo no puc". Molt típic. I és en aquest punt on arriben les nostres limitacions, quan per la nostra boca surt aquest: "No puc". No dic que això sigui pas dolent, perquè em de saber veure i percebre el que podem o no fer; exemple: Està clar que no ens podem tirar per un pont sense protecció alguna, acabarem morts, ja se sap! En tot moment em de veure que som capaços de tot i a partir d'aquí posar prioritat a les coses i acceptar les conseqüències que comporta el que anirem a fer. Algun intel·ligent diria: No, però esclar, una persona molt grasa hi ha coses que no pot fer... I això és: Mentida. Si és genètic si que costarà més, però si vols, perquè no? I, encara amb més raó, si ha sigut per el poc cuidado del nostre cos, el que hauriem de fer primer és posar-nos en forma i després fer allò que semblava que no podriem arribar a fer mai. I gent amb problemes d'anorèxia igual, i ja no parlem de la gent que no tenen problemes tant greus. Però sé que la mandra mou molt més el món i així ens va!
    Arrel d'això, no entenc a l'home que ja no té a Kilian Jornet com un bon esportista i sensat. Si hi ha persones que l'intenten imitar, no espereran a que pengi els vidios a YouTube. Això no és pas culpa dels esportistes ni de la gent que penja vidios fent bogeries, sinó de la poca personalitat i la poca capacitat de persepció de la realitat. Ens movem i fem segons el que creiem que els altres pensaran de nosaltres.

    ResponderEliminar
  11. Primer de tot: Els límits te'ls poses tu. Al sentir aquesta frase, hi ha algú que se sent "superman" i es creu que pot fer una marató com qui surt a comprar el pa. A vegades ens movem entre extrems: el que sempre està replicant que no pot, que no és capaç i el que pensa que pot fer coses diguéssim que no gaire raonables.
    Crec que cadascú s'ha de saber física i mentalment en quina forma es troba i quin tipus d'exercici pot dur a terme.

    ResponderEliminar
  12. Jo crec que lo que fan aquestes persones són gent molt preparada físicament i mentalment per fer tot lo que fan. Són persones a seguir però tu no pots fer lo mateix que ell i per mi la gent que fa això és molt impressionat però a la vegada és mortal perquè cada dos per tres aquesta gent puga per la paret sense corda i és volen anar superant fins que arribin a la mort.

    ResponderEliminar
  13. Personalment, crec que està molt bé practicar esports de muntanya. Sobretot a l’estiu molta gent va a practicar muntanyisme, escalada, senderisme, alpinisme... i això no es pas dolent, al contrari. La part negativa de que la gent practiqui aquests esports es que ho faci sense saber-ne, auto aprenent-ne ja que si no es deixen guiar per algú que en sàpiga poden córrer el risc d’equivocar-se en algun moment, no anar prou preparats o no dur l’equipació adequada. A part d’això la gent ha de ser conscient que cadascú té un límit i que un mateix no pot auto exigir-se una meta per la qual no està suficientment entrenat per complir, aquest es un problema que molts joves no entenen, només volen aconseguir uns objectius marcats pels seus ídols.

    ResponderEliminar
  14. Tota la gent que es posa límits, es la que no s'esforça el soficient, sinó que pensa només en el que pot fer i en el que no, si tota aquesta gent ho fes simplement sense pensar si ho pot fer o si no, llavors segur que arribaria molt més lluny del que arriben pensant que tenen un límit.
    Els límits ens els posem nusaltres mateixos, peró la realitat es que no hi han límits, perqué amb esforç i constància i ganes es poden conseguir moltes coses, cualsevol que et proposis.
    En aquests vídeos i en el escrit, es veu reflectit el que he dit, ja que la gent que s'esforça i no pensa en el que pot fer i en el que no pot aconseguir acaba aconseguinr el que vol.

    ResponderEliminar
  15. jo crec que cadescú es posa els seus limits, que quan una persona intenta superar-se es posa el limit despres de la prova que en la que es vol superar perque amb molt sacrifici ho acabara acoseguint. pero a vegades les persones volen arrisgar massa, no es posen limits i pots arribar a tindre consequencies fatals.

    ResponderEliminar
  16. Estic d’acord amb la idea que és quelcom positiu que la gent i, sobretot, els joves tinguin aspiracions i reptes per superar. Dit això però, comparteixo el que diu l’autor de l’article: penso que els mitjans de comunicació estan reforçant la idea que tothom pot fer coses meravelloses com les que surten a la televisió de la mà de prestigiosos alpinistes, com Kilian Jornet, per exemple. Hi ha d’haver al darrere una bona campanya de prevenció de riscos a la muntanya, sobretot pels que s’inicien en aquesta disciplina. No és només la seguretat sinó també la mentalitat. Cal preparar-se bé psíquicament per assolir reptes com els que proposen els vídeos que hem pogut veure. No passa res per assolir objectius de menor nivell que la resta, sempre es pot anar millorant mica en mica i amb preparació, amb seny i responsabilitat.

    ResponderEliminar
  17. Maria Deumal
    Molta gent pren reptes molt difícils. El problema no és que prenguin aquests reptes, sinó que de vegades és passen el seu propi límit. Això es veu reflectit en molts joves que es volen superar. Posen en risc les seves vides amb límit extrems. Això moltes vegades ho fan perquè volen imitar als seus ídols, però haurien de reflexionar sobre el gran risc que pateixen abans de fer qualsevol d’aquestes coses.

    ResponderEliminar
  18. Jo crec que els esports d'alt risc, són practicats per nois i noies amb una gran adrenalina; que els agrada combatre contra el món, els agrada possar-se a prova.
    Crec que hi han altres maneres de descarregar la teva adrenalina, no fa falta realitzar aquesta mena d'esports tant perillossos.
    Però si a ells els agrada, no són ningú per possar en dubte aquests esports.
    Una cosa, és practicar-los, però l'altre, com esmenta aquest redactor, és penjar els vídeos d'una manera còmica.
    O inclús, sabent que els joves seguidors d'aquestes persones, fan el que ells diguin o el que ells fan, haurien de tenir compte la manera en que realitzen els esports; em refereixo a la manera en que van equipats, o la manera en que actuen quan penjen els vídeos.
    Mentre els pares ens enseyen com ens hem de comportar, no ens ajuda que els "nostres ídols" faigin o realitzin aquestes activitats que els pares ens prohibeixen; és a dir, no li pots prohibir a un pianista que deixi de tocar el piano, veritat? Doncs llavors no li pots prohibir a una persona que practica esports de risc, que els deixi de practicar; però el que podem fer, és deixar escrit o deixar constància de quines són les maneres més apropiades de conportar-se devant d'un públic tant jove i tant dependent dels nostres "ídols".

    ResponderEliminar
  19. Carla Muñoz, 3r ESO

    Els límits ens els posem nosaltres mateixos, segons com estigui preparat el nostre organisme estem disposats a fer unes coses o unes altres. Opino que és bo complir els objectius que ens proposem però no en excés, i prenent les mesures de seguretat adequades per cada circumstància. Les persones que practiquen esports de risc estan acostumades a fer esforços màxims amb molta adrenalina. Crec que per aquestes persones, els límits, estan al cor.

    ResponderEliminar
  20. Cristina Colomé:

    Com afirma el text cada cop hi ha més gent que vol obtenir objectius, i aquests objectius complir-los mitjançant l'esport. Cada cop hi ha més gent que practica esports de risc, jo crec que són molt perillosos però si estàs ben entrenat i tens seny pots aconseguir-ho.

    ResponderEliminar
  21. MArtina Colás:

    La gent cada cop practica esports amb més risc i perill per obtenir récords personals o objectius a la vida, i com diu el text es perillós i cada cop hi ha més gent en aquest aspecte, si estàs ben entrenat pots aconseguir-ho però sino es massa perillos

    ResponderEliminar

  22. Cadascú veu els límits d’una manera diferent. Si una persona es proposa a fer un límit i si s’esforça pot arribar-ho a superar, com tenim l’exemple de persones que per superar un límit s’han deixat la vida.

    ResponderEliminar
  23. Jo crec que aquest vídeo la gent que fa escalada per muntanyes verges sense lligar-se, tenen de ser molt atrevits i in tenen de saber-ne molt, ha de ser gent professional. Jo no m'atreviria pas de fer aquestes coses per llocs desconeguts.

    ResponderEliminar
  24. En la meva opinió hi ha de haver molta seguretat, autoestima i confiança en tu mateix per a realitzar aquestes meravelles que fan quests trucs impossibles des de tanta alçada i sense cap mena de protecció. També s'han hagut d'entrenar de valent per a poder fer això perquè s'ha de tenir molta però que molta força tant als braços com a les cames. Per tant són persones, esportistes dignes d'admirar.

    ResponderEliminar
  25. Què en penso d'això? De portar la vida al teu extrem? O simplement de superarte a tu mateix? Doncs la veritat es que crec que es algo meravellos, superarte cada dia mica en mica i anar descobrint els teus límits, disfrutar del que fas i de la vida, disfrtutar del que fas cada dia i del cos que tens que no saps en quim moment s’apagara.
    Què podem acabar amb la nostra vida? Doncs si, podem anar tant al límit, fer coses tant extremes on la nostre vida està amb perill, però sincerament crec que la vida perilla sempre, a tots moments. Creuant un pas de zebra puc acabar amb la meva vida, conduint un cotxe, amb una caiguda a la dutxa, anant amb avió i mils de coses mes...
    Tenim un clar exemple, Michael Schumacher, un pilot de la formúla 1 que es jugava la vida a cada instant, en aquell perillos cotxe que corria a grans velocitats, i que ha passat? Dons que amb una caiguda ‘’tonta’’ esquiant ha estat al bord de la mort, qui ho diria...
    En conclusió crec que amb una mica de seny i disfrutant cada dia i cada moment el que fas, pots arribar a superarte a tu mateix i arribar als teus límits.

    Marta Gómez Altés

    ResponderEliminar
  26. Què en penso d'això? De portar la vida al teu extrem? O simplement de superarte a tu mateix? Doncs la veritat es que crec que es algo meravellos, superarte cada dia mica en mica i anar descobrint els teus límits, disfrutar del que fas i de la vida, disfrtutar del que fas cada dia i del cos que tens que no saps en quim moment s’apagara.
    Què podem acabar amb la nostra vida? Doncs si, podem anar tant al límit, fer coses tant extremes on la nostre vida està amb perill, però sincerament crec que la vida perilla sempre, a tots moments. Creuant un pas de zebra puc acabar amb la meva vida, conduint un cotxe, amb una caiguda a la dutxa, anant amb avió i mils de coses mes...
    Tenim un clar exemple, Michael Schumacher, un pilot de la formúla 1 que es jugava la vida a cada instant, en aquell perillos cotxe que corria a grans velocitats, i que ha passat? Dons que amb una caiguda ‘’tonta’’ esquiant ha estat al bord de la mort, qui ho diria...
    En conclusió crec que amb una mica de seny i disfrutant cada dia i cada moment el que fas, pots arribar a superarte a tu mateix i arribar als teus límits.

    Marta Gómez Altés

    ResponderEliminar
  27. Ens ensenya que tens que donar tot el que tu pots per aconseguir el que tu et proposis i que si pots guanyar no et tens que conformar en particiar perque per mi lo important es guanyar

    ResponderEliminar
  28. Alba Hernandez: Sincerament crec que aquest video i aquest escrit cal llegirlo i mirar-lo perque hem de pensar el que ens diu i lo que ens vol transmetre i els valors que ens vol donar. Tu, jo i tothom tenim uns limits a la nostre vida, però com tots sabem els meus limits no son els mateixos que els teus ni a mi magrada fer el mateix que a tu, per aixo ens hem de conèixer tal com som, tenim que descobrir el que ens agrada i a on volem arribar, que volem fer nosaltres mateixos, sense deixar-nos influenciar pels altres. Si tu pots arribar fins a la meitat i un pot fins al final no perdis les esperançes perque cada persona té els seus limits depenent de les seves capacitats físiques genètiques, has de estar content amb tu mateix i amb el que fas i intentar cada dia esforçar-te una mica més fins a trobar el teu extrem i fins a on a tu tagrada estar.


    Alba Hernandez

    ResponderEliminar
  29. Els límts que hi són molt arriesgats, jo crec que es bó fer coses amb límits però fins a un cert punt no arreiesgarse al limit, aquestes aventures que fan a la natura sempre por haver un risc a fer-ho, lo millor seria estar assegurat I no arrivar al límit.
    Es veritat que a tots ens agrada superar els nostres límits, aixó es por aconseguir però amb precuacions i lo bàsic estar segurs de nosaltres mateixos.

    Mica Pardo

    ResponderEliminar
  30. en aquests videos t ensenyen que l esforç i el sacrifici que fa una persona per una cosa te un valor i casi sempre una recompensa cap a la persona que u ha fet però que tot això te un valor i això sembla que es pugui en un dia i no això es puja desprès de ver treballat molt durant anys per que no hi pot pujar qualsevol.
    Carles Tayeda Sibina
    3 ESO

    ResponderEliminar
  31. David Martínez ha escrit:
    Els esports de risc són imprescindibles pel món de l'espectacle i l'esport propi. Crec que és una forma de veure el que pot arribar a fer un de la "teva espècie". No estic d'acord en què alguns esportistes facin mediàtiques les seves gestes i que molta gent jove els vulgui imitar pensant que estan en les mateixes condicions, posant en risc la seva vida.

    ResponderEliminar
  32. Brandon Moya ha escrit:

    Aquest vídeo em va impactar molt perquè et quedes sorprès pensant com un ésser humà és capaç de fer això.

    ResponderEliminar
  33. Daniela Cupajita ha escrit:

    Aquest vídeo quan l'estava mirant m'ha fet com cosa, nervis perquè estan en aquelles altures. Jo no podria fer-ho i a sobre sense res i pensar que si caus et mors. Em fa molt angúnia i has de tenir valentia que és el més important.

    ResponderEliminar
  34. Oriol Gómez ha escrit:

    L'esport sempre té un risc, però aquest risc ens proporciona un punt, diríem que ens fa interessar-nos més, aquesta gent, que fa aquests esport de molt risc, sap el que fa, però és tan gran la seva passió per l'esport que s'hi juguen la vida.

    ResponderEliminar
  35. Arnau Garriga Rafart
    Jo crec que l'esport de risc val la pena si t'agrada perquè jo crec que disfrutar fent esport és un somni per molta gent com per exemple per mi crec que aquestes persones per fer això han de disfrutar moltissím i a part han de estar fets d'una pasta especial perquè no qualsevol s'atreveix a ficar-se allà enmig.
    I a més a més mirant aquest vídeo me adonat que som molt poca cosa compara amb les muntanyes i el planeta Terra.

    ResponderEliminar
  36. Arnau Garriga Rafart
    Jo crec que l'esport de risc val la pena si t'agrada perquè jo crec que disfrutar fent esport és un somni per molta gent com per exemple per mi crec que aquestes persones per fer això han de disfrutar moltissím i a part han de estar fets d'una pasta especial perquè no qualsevol s'atreveix a ficar-se allà enmig.
    I a més a més mirant aquest vídeo me adonat que som molt poca cosa compara amb les muntanyes i el planeta Terra.

    ResponderEliminar